vineri, 9 aprilie 2010

CRICOVA - Republica Moldova


În aceasta vacanţă am vizitat impresionantele crame de la Cricova. Puţină istorie a vinului nu strică...şi aşa îmi place mie istoria!
Am plecat spre Chişinău prin vama Albiţa, am intrat în Moldova pe la Leuşeni - drumul a fost bun iar vameşii ok. Am revenit în ţară pe la Ungheni - Sculeni, şoseaua a fost mai rea iar vameşii de la noi nu au fost prea amabili deşi eram cu toate în regulă...păcat...


Chiar în ziua în care am ajuns în Chişinău - 7 aprilie - s-a împlinit un an de la protestele anticomuniste de la Chişinău, care s-au soldat cu devastarea Preşedinţiei şi Parlamentului, cel puţin o persoană decedată şi sute de tineri arestaţi, care au acuzat că au fost torturaţi de poliţişti în timpul detenţiei.
















Dar să revenim ...
Am ajuns în Chişinău şi primele probleme au fost circulaţia haotică, lipsa marcajelor stradale, lipsa indicatoarelor, semafoarele bine ascunse şi foarte vechi, pietoni care traversau peste tot. Cu atenţie, răbdare precum şi cu ajutorul meu nepreţuit :) AM REUŞIT!

M-am mirat ce blocuri înalte şi ...vechi are Chişinăul... şi am observat contrastul dintre vechi şi nou. Imaginile vor spune totul...până şi camera de filmat mergea sacadat de la atâtea şocuri....ce să mai spun de toba de eşapament care ne-a apărut brusc în faţă...?







Încă o chestie amuzantă ... unele afişe...


La pizzeria Andy's pizza, unde am mâncat o lasagna "de viţăl" delicioasă, servită pe doua "talgere" (a se înţelege - farfurii), am găsit în menu următoarele norme:


Transportul în comun...troleibuze de muzeu ...dar şi maxi-taxi ca la noi...biletele de troleu 50 bani în banii noştri, deci foarte ieftin...adică 2 lei moldoveneşti.


Cricova este un oraş din sectorul Rîşcani, municipiul Chişinău, Republica Moldova, situat la 11 km de Chişinău. Datorită galeriilor de peste 120 km, majoritatea folosite pentru depozitarea vinului, Cricova este una dintre cele mai mari atracţii turistice din Republica Moldova. Aici se extrage piatră din unele galerii iar în altele, special amenajate, se păstrează vinurile.




Combinatul “Cricova” este o perlă a vinificaţiei moldoveneşti. În renumitele galerii de var (cu o lungime de peste 60 km), sub supravegherea specialiştilor, se păstrează şi se maturează excelentele vinuri moldoveneşti.


Subteranele din var natural asigură o temperatură constantă - 12-14 grade şi umiditatea de 97-98% - condiţii optime pentru maturarea vinurilor de marcă şi calitate superioară.
Astăzi Cricova este un oraş subteran. Te convingi de acest fapt parcurgând pe străzile şi bulevardele cu denumiri de vin - Cabernet, Pinot, Feteasca, Aligoté,...
În liniştea subterană de la Cricova "se odihnesc" peste 30 mln. litri de vin.

Combinatul din Cricova este unicul din republică care produce şampanie prin metoda clasică franceză de fermentare cu maturare de până la trei ani.










În prezent, Combinatul din Cricova se asociază cu numărul impunător de vinuri roşii şi albe de masă de calitate superioară, cu 15 mărci de şampanie şi vinuri spumante.

Vinoteca din Cricova deţine peste un milion de sticle de vinuri diverse.

Tot aici se păstrează vinuri din Franţa, Italia, Spania, precum şi mostre din alte ţări. Cele mai vechi sunt datate cu anul 1902.








Toate vinurile din Cricova pot fi savurate în sălile de degustare care reprezintă adevărate opere arhitecturale.
La Cricova a fost extraordinar. Voi lăsa imaginile să vorbească...



Înainte de a porni spre casă am făcut un popas la Restaurantul Uzbec Caravan din Chişinău, str. M.Eminescu pentru a încerca o băutură NON - alcoolică , Airan.

Airan (sau ayran) este o băutură nealcoolică de origine turcească. Se regăseşte şi în gastronomia arăbească, bulgară şi armeană.
Ce îi dă airanului prospeţimea? Iaurtul rece şi menta înviorătoare.



Iaurtul se amesteca bine cu o cantitate egală de apă (eventual carbogazoasă) şi se adaugă puţină sare (care va reţine umezeala). Se poate adauga menta proaspătă, bine marunţită şi eventual puţin usturoi pisat. Pentru o condimentare mai puternică se adaugă o linguriţă de suc de lamâie sau o linguriţă de chimen pisat.



Se serveşte cu gheaţă în pahare înalte şi se savurează înainte sau după masă. Este o băutura săţioasa, sănătoasă şi care taie setea. Merge foarte bine cu shaorma sau kebab şi cu produse de patiserie.

Un comentariu: