duminică, 29 iunie 2014

Turul Franței 2014 – ediția 101



A 101-a ediție a Turului Franței începe sâmbăta viitoare, pe 5 iulie. 
Marea Buclă, așa cum mai este supranumită competiția, ia startul din Anglia. Este pentru a doua oară în istorie când Turul Franței pleacă din Marea Britanie. În 2007 s-a plecat din Londra dar acum se va porni din orașul Leeds.
Decizia de a organiza 3 etape în Anglia a fost luată datorită rezultatelor bune obținute de rutierii britanici în ultima perioadă. Englezii Bradley Wiggins și Chris Froome sunt ultimii câștigători ai Turului Franței. De asemenea, britanicul Mark Cavendish a câștigat nu mai puțin de 21 de etape în Marea Buclă.
   Lupta pentru victoria de anul acesta este extrem de echilibrată.        


Alberto Contador este principalul favorit la câștigarea competiției. Spaniolul are 2 victorii în 2007 și 2009. Contador a câștigat și Turul Franței 2010 dar a fost depistat pozitiv iar victoria i-a fost retrasă.

Chris Froome poate repeta performanța de anul trecut chiar dacă nu a fost într-o formă fizică bună în cursele pregătitoare. Froome s-a impus fără nicio problemă anul trecut, dar acum Contador pare un adversar foarte puternic.
Italianul Vincenzo Nibali, spaniolul Alejandro Valverde și belgianul Jurgen Van den Broeck  vor încerca să obțină un loc pe podium. Vincenzo Nibali are prima șansă la un loc pe podium chiar dacă nu s-a descurcat bine în Criteriul Dauphine.  Nibali a declarat că și-a îmbunătățit performanțele în ultima perioadă și că va atinge forma maximă în cea de a doua săptămână a Turului Franței.
 O surpriză plăcută ar putea fi tânărul american Andrew Talansky care s-a impus în Criteriul Dauphine și poate obține un loc pe podium și în Marea Buclă. Primele 3 etape din Turul Franței care se desfășoară în Anglia sunt alcătuite din cățărări scurte dar cu o înclinație mare.
Prima cursă care va schimba dramatic clasamentul se va desfășura pe o parte din traseul clasicei Paris-Roubaix. Etapa a 5-a conține 9 secțiuni de piatră cubică care se regăsesc și în Paris-Roubaix. Va fi o cursă  dificilă deoarece oamenii de clasament general ca Froome și Nibali nu sunt obișnuiți să concureze pe sectoare de piatră cubică.
Etapa a 10-a este prima care va conține cățărări importante cum ar fi Planche des Belles Filles. Ascensiune va încheia etapa și este de așteptat ca cel care va câștiga etapa va prelua și tricoul galben.
Anul acesta sunt prezente și cățărări fără tradiție în Turul Franței. Charmrousse este o ascensiune nouă pentru Marea Buclă dar în același timp este și una dintre cele mai dificile. Cățărarea are 19 kilometri și o înclinație medie de   7 %. Pe traseu vor mai fi prezente și ascensiuni celebre ca Hautacam, Col du Tourmalet și Port de Bales.
Lupta pentru victoria în Turul Franței este foarte interesantă anul acesta deoarece rutierii sunt apropiați ca valoare și fiecare secundă va fi importantă.
Anglia și Franța au avut multe conflicte militare dar acum cele două țări   s-au aliat, o alianță pentru sport iar steagul alb, al păcii, a fost înlocuit cu un tricou galben.



Sâmbătă 5 iulie - Prima etapă: Leeds-Harrogate. Leeds este al treilea oraş din Marea Britanie ca populaţie după Londra şi Birmingham. Este localizat în vestul provinciei Yorkshire.  În 2003 Leeds a fost votat “oraşul favorit al Marii Britanii în cadrul unui concurs organizat de revista Conde Nast Traveller.
Personalităţi care s-au născut în Leeds: actorul Peter o Toole, cunoscutul fotbalist Aaron Lennon şi cântăreaţa Rhianna. Oraşul Harrogate este cunoscut în toată Anglia prin apele care conţin fier, sulf şi sodiu.
Duminică 6 iulie - A doua etapă: York-Sheffield. York este un oraş situat în nordul regiunii Yorkshire. Oraşul are o istorie bogată şi oferă multe atracţii turistice. Oraşul a fost întemeiat de romani în anul 71 după Hristos şi a fost capitala provinciei romane Britania Inferior. Mai târziu a fost capitala regatelor Northumbria şi Jorvik. Sheffield este un oraş situat în sudul provinciei Yorkshire. Numele oraşului vine de la râul Sheaf care străbate localitatea. Oraşul este puternic industrializat şi este cunoscut în toată Anglia datorită producţiei majore de fier.


Luni 7 iulie - A treia etapă: Cambridge-Londra. Cambridge este un oraş universitar situat pe râul Cam. Cambridge este cunoscut datorită Universităţii care este printre primele 5 cele mai bune din lume. Londra este capitala Angliei şi a Regatului Unit. Este cel mai important centru politic, financiar cultural și artistic al Regatului Unit și unul din cele mai importante orașe ale lumii.
În Londra se găsesc sediile a numeroase instituții și corporații de importanță globală; multe clădiri importante: palate, muzee, teatre, săli de concerte, aeroporturi, stații de cale ferată, numeroase ambasade și consulate.
Marţi 8 iulie - A patra etapă: Le Touquet-Paris-Plage-Lille. Le Touquet Paris-Plage este cea mai cunoscută staţiune litorală din nordul Franţei. Este dominată de hoteluri uriaşe, terenuri de golf şi casinouri. Este destinaţia de vacanţă preferată a francezilor bogaţi dar şi a englezilor. Lille este a patra metropolă a Franţei. Oraşul capitala regiunii Nord-Pas de Calais.

Miercuri 9 iulie -A cincea etapă: Ypres-Arrenberg Porte de Hainaut. Ypres este un oraş din Belgia situat în regiunea Flandra. Deşi Flandra este regiunea olandeză a Belgiei, se foloseşte denumirea de Ypres datorită luptelor din Primul Război Mondial când franceza era singura limbă oficială din Belgia. La Ypres a avut loc una din cele mai sângeroase bătălii din Primul Război Mondial. Iperita este un agent chimic folosit în luptă de germani în Primul Război Mondial. Denumirea de Iperită vine chiar de la Ypres locul unde a fost folosit pentru prima dată acest agent chimic în război.


Turul Franţei – scurt istoric
Turul Franţei este cea mai cunoscută cursă de ciclism din lume. Prima ediţie a avut loc în anul 1903 şi de atunci s-a desfăşurat în fiecare an, cu excepţia perioadelor când au avut loc cele 2 războaie mondiale. În Turul Franţei se acordă 4 tricouri distinctive:
tricoul alb - se acordă celui mai bun tânăr din clasamentul general;
tricoul alb cu buline roşii - se acordă ciclistului care câştigă cele mai multe puncte la finalul fiecărei ascensiuni a competiţiei;
tricoul verde - se acordă rutierului care adună cele mai multe puncte la finalul etapelor (primesc puncte primii 15 clasaţi într-o etapă);
tricoul galben- se acordă rutierului cu cea mai mică medie de timp în cele 21 de etape.
 Patru rutieri şi-au pierdut viaţa în Turul Franţei în întreaga istorie a cursei. Ultimul deces a avut loc în 1995. Fabio Casartelli a căzut în timp ce se afla pe o coborâre la o viteză de aproape 90 de kilometri la oră.
Cel mai cunoscut episod de acest gen a avut loc în 1967, atunci Tom Simpson a făcut infarct în timp ce urca pe Mont Ventoux. Cauza morţii a fost deshidratarea dar în echipamentul lui Simpson s-au găsit 3 tuburi de amphetamine care se pare că au contribuit la moartea lui Simpson.
Primul câştigător al Turului Franţei a fost Maurice Garin. Cele mai multe succese de etapă le-au avut Eddy Merckx şi Bernard Hinault.
Lance Armstrong a fost până anul trecut deţinătorul recordului de succese în clasamentul general cu 7 victorii. La începutul anului trecut Armstrong a fost deposedat de toate performanţele după ce a recunoscut că s-a dopat întreaga carieră. În aceste condiţii recordul de victorii este deţinut de mai mulţi rutieri - Miguel Indurain, Bernard Hinault, Eddy Merckx şi Jacques Anquetil au câte 5 victorii.
Cea mai mică diferenţă între primii clasaţi a fost în 1989 când Greg LeMond  l-a învins pe Jacques Anquetil pentru doar 8 secunde. Stuart O Grady şi George Hincapie sunt rutierii cu cele mai multe participări în Turul Franţei - 17. Din păcate ambii sportivi au recunoscut că s-au dopat în aceste 17 tururi.


Pronosticul meu pentru TDF 2014:

1. Alberto Contador    
2. Chris Froome 
3. Vincenzo Nibali
4.Alejandro Valverde
5. Jugen Van Den Broeck
6. Andrew Talansky
7. Bauke Mollema
8. Tejay Van Garderen
9. Rui Costa
10 Romain Bardet
11. Daniel Navarro
12.Jakob Fuglsang
13.Frank Schleck
14. Mikel Nieve
15. Michal Kwiatkowski
16.Thibaut Pinot
17.Tanel Kangert
18. Andy Schleck
19.Leopold Konig
20.Laurens Ten Dam
21.Richie Porte
22. Jean-Cristophe Peraud
23.Nicolas Roche
24. Mathias Frank

9. Rui Costa
10 Romain Bardet
11. Daniel Navarro
12.Jakob Fuglsang
13.Frank Schleck
1
15. Michal Kwiatkowski
16.Thibaut Pinot
17.Tanel Kangert
18. Andy Schleck
19.Leopold Konig
20.Laurens Ten Dam
21.Richie Porte
22. Jean-Cristophe Peraud
23.Nicolas Roche
24. Mathias Frank
25.Chris Horner
2. Chris Froome
3. Vincenzo Nibali
4.Alejandro Valverde
5. Jugen Van Den Broeck
6. Andrew Talansky
7. Bauke Mollema
8. Tejay Van Garderen
9. Rui Costa
10 Romain Bardet
11. Daniel Navarro
12.Jakob Fuglsang
13.Frank Schleck
14. Mikel Nieve
15. Michal Kwiatkowski
16.Thibaut Pinot
17.Tanel Kangert
18. Andy Schleck
19.Leopold Konig
20.Laurens Ten Dam
21.Richie Porte
22. Jean-Cristophe Peraud
23.Nicolas Roche
24. Mathias Frank
25.Chris Horner

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu