duminică, 13 iulie 2014

Turul Franţei 2014 - prima săptămână



Ieri s-a încheiat prima săptămână a Turului Franței. Liderul clasamentului general după 8 etape este italianul Vincenzo Nibali. El a preluat tricoul galben după victoria din etapa a 2-a. Oricum căzăturile au marcat prima săptămână a competiţiei.
Cea mai spectaculoasă cursă a fost cea cu sectoarele de piatră cubică din Paris-Roubaix. În acea etapă, Chris Froome, principalul favorit la câștigarea Turului Franței, a abandonat după două căzături. Deși Vincenzo Nibali nu a participat niciodată în Paris-Roubaix, el s-a descurcat foarte bine pe secțiunile de piatră cubică. Italianul a câștigat 2 minute și jumătate față de marele său rival, Alberto Contador.
Ploaia i-a făcut pe organizatori să scoată de pe traseu unele sectoare de piatră pavată dar chiar și așa, etapa a fost cea mai dificilă de până acum.
Ieri a avut loc prima cursă cu final în cățărare. Alberto Contador și Vincenzo Nibali au arătat încă o dată că sunt cei mai buni cicliști din Turul Franței iar Alejandro Valverde și Richie Porte vor încerca să obțină un loc pe podium.
Aşa cum spuneam, căzăturile au marcat prima săptămână a competiției. Chris Froome, câștigătorul de anul trecut, a suferit  fracturi la ambele mâini și a fost nevoit să abandoneze. Încă o speranţă pierdută pentru suporterii britanici, după abandonul lui Mark Cavendish. Pe lângă cei doi britanici, alţi favoriţi la primele 10 locuri s-au accidentat în primele zile: belgianul Jurgen Van den Broeck si americanii Tejay Van Garderen și Andrew Talansky.
În primele 8 etape cele mai multe puncte le-a acumulat slovacul Peter Sagan care a reușit clasări în primii 10 în cele 8 curse de până acum. Sagan este considerat deja câștigătorul clasamentului tricoului verde deoarece are un avans de peste 100 de puncte în fața lui Bryan Coquard.
Cel mai bun cățărător este francezul Blel Kadri care a și câștigat cursa de ieri. El este primul francez care se impune într-o etapă în această ediției a turului.
Astăzi este o etapă cu 6 cățărări dar nu vor fi schimbări majore în clasamentul general deoarece ascensiunile sunt plasate la începutul etapei.
Cursa de mâine se  încheie pe cățărarea Planche des Belles Filles. Ascensiunea are doar 6 kilometri dar este dificilă datorită înclinației de 13%.
Planche des Belles Filles a fost prezentă pe traseu prima dată în 2012, când s-a impus Chris Froome.
Săptămâna viitoare rutierii intră în Alpi unde vor înfrunta câteva dintre cele mai dificile cățărări din Franța. Vineri cicliștii vor urca pe Charmrousse pentru prima dată în Turul Franţei. Ascensiunea are 18 kilometri și o pantă medie de 7%. Este cea mai dificilă urcare din acest Tur al Franței și cu siguranță vor fi diferențe mari de timp la finalul etapei între favoriți.
A doua zi, sâmbătă, cicliștii vor avea parte de o nouă cursă decisivă. Finalul de la Risoul este mai ușor decât cel de la Charmrousse dar cățărarea este precedată de o alta : Cote d Izoard unde rutierii vor ajunge la altitudinea maximă din Turul al Franței - 2360 metri.
Vincenzo Nibali are un avans important față de Alberto Contador dar spaniolul a arătat o formă mai bună pe ascensiuni. Richie Porte, locul 4 în acest moment se poate implica și el în lupta pentru tricoul galben.
Mâine este Ziua Națională a Franței iar rutierii vor urca pe Planche des Belles Filles. Toți francezii din competiţie vor încerca să câștige dar drumul până la platoul fetelor frumoase nu este deloc plat…ci în urcare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu