duminică, 20 iulie 2014

Turul Franţei 2014 - săptămâna II / Turul Sibiului 2014



Turul Franței a ajuns la etapa a 16-a iar la finalul săptămânii viitoare vom afla cine câștigă Marea Buclă.
Italianul Vincenzo Nibali este liderul clasmentului general (tricou galben) din etapa a 2-a și are un avans de peste 4 minute în fața spaniolului Alejandro Valverde.

Încercarea lui Nibali de a câștiga primul său Tur al Franței a devenit mai ușoară după abandonul lui Alberto Contador. Dublul câștigător al Marii Bucle, Contador a căzut la coborâre la o viteză de peste 60 de kilometri pe oră și are tibia fracturată.
A fost al doilea abandon important după cel al lui Chris Froome. Fără Contador și Froome în cursă, Nibali a câștigat 3 etape și poate deveni al șaselea rutier care se impune în toate cele 3 mari tururi.
Dacă  Vincenzo Nibali este deja câștigător al cursei, lupta pentru podium este mai echilibrată ca niciodată. Alejandro Valverde este pe locul doi dar are un avans de 13 secunde față de francezul Romain Bardet.
Ieri în etapa cu final la Risoul,  Valverde a pierdut timp față de francezii Bardet, Thibaut Pinot şi de americanul Van Garderen, ceilalți pretendenți la locul secund. Este un tur foarte bun pentru rutierii francezii, care au câștigat 2 etape și au 4 rutieri în primii 10 din clasamentul general. Romain Bardet și Thibaut Pinot concurează și pentru tricoul alb acordat celui mai bun tânăr ciclist din cursă.
Bardet are un avans de 16 secunde în fața lui Pinot dar clasamentele se pot schimba în ultima săptămână. Cei doi tineri francezi sunt considerați printre cei mai talentați rutieri iar gazdele au așteptări mari. Unul dintre ei ar putea câștiga Turul Franței în următoarele sezoane.
Ultima dată când un francez s-a impus în Marea Buclă a fost în 1985, când Bernard Hinault a câștigat pentru a cincea oară Turul Franței.
Nu doar lupta pentru tricoul alb este echilibrată. În ierarhia celui mai bun cățărător conduc Joachim Rodriguez și Rafal Majka. Cei doi rutierii sunt la egalitate iar Pirineii vor decide cine va fi cel mai bun cățărător din acest an.
Săptămâna viitoare rutierii vor avea parte de 3 etape montane și un contratimp care vor fi decisive pentru ediția din acest an. Cicliștii vor intra pentru prima dată în Pirinei, marți când etapa se va încheia la Bagneres-de-Luchon.
Cele mai dificile ascensiuni de săptămâna viitoare sunt Col du Tourmalet și Hautacam datorită înclinaţiei ridicate care va pune probleme cicliştilor. Chiar dacă Nibali are un avans important în fruntea clasamentului general, el trebuie să rămână concentrat deoarece mai sunt 7 etape până la final. 
Este un Tur al Franței controlat de italian dar diferențele între ceilalți rutieri sunt mici și mulți cicliști vor încerca să obțină o clasare în primii 10

Rămânem pe două roți dar ne întoarcem în Romania unde astăzi se desfășoară ultimele 2 etape din Turul Sibiului. Cursa este una din cele mai importante din estul Europei iar anul acesta au participat cicliști prestigioși ca Davide Rebellin, Emanuele Sella și Stefan Schumacher.
Lider după 2 zile de concurs este slovenul Radoslav Rogina care a câștigat prima etapă încheiată la Bâlea Lac. Câștigătorul de anul trecut, Davide Rebellin, este pe locul 3 la general la peste un minut în urma lui Rogina. Cei mai bine clasați cicliști români sunt Oleg Berdos de la Tușnad Cycling Team și Andrei Nechita de la MG – Kvis Tregivvanni.

Revenim la Turul Franței. Spaniolul Valverde și francezii Pinot și Bardet vor încerca în Pirinei să obțină a doua poziție în Marea Buclă. Lupta dintre cei trei poate fi comparată cu Războiul Franco-Spaniol. Atunci conflictul  s-a încheiat cu Pacea din Pirinei în 1648… și în Marea Buclă va fi pace în Pirinei dar și ….spectacol la înălțime.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu