duminică, 27 iulie 2014

Turul Franței 2014 – final / Vincenzo Nibali – repere din cariera unui campion

Azi la cele 400 de specii de rechin se va mai adăuga una….rechinul galben din apele Senei.


Astăzi se încheie a 101-a ediție a Turului Franței. A fost o cursă dominată de un singur rutier - Vincenzo Nibali. Italianul a câștigat turul și s-a impus în 4 din cele 21 de etape.
Este cel mai mare succes din cariera lui Nibali care a purtat tricoul galben din etapa a 2-a. Chiar dacă marii favoriții înaintea cursei, Alberto Contador și Chris Froome, au abandonat, Nibali a dovedit că i-ar fi putut învinge. Italianul a câștigat turul cu o diferență de 8 minute în fața francezului Jean Cristophe Peraud.
La 37 de ani, Peraud este surpriza plăcută a Turului Franței. Pe locul 3 a terminat un alt francez, Thibaut Pinot. El a impresionat în etapele montane și s-a descurcat foarte bine la contratimpul de ieri. Nimeni nu credea la începutul competiției că doi francezi vor termina cursa pe podium.
Pinot, Bardet și Peraud sunt liderii unei noi generații de rutieri francezi care ar putea domina ciclismul în următorii ani. Ultima dată când 2 sportivi din țara gazdă s-au clasat pe podium a fost în 1984 când Laurent Fignon și Bernard Hinault au ocupat primele 2 locuri.
Cea mai bună echipă din Turul Franței este Ag2r La Mondiale, tot o formație franceză. Polonezul Rafal Majka de la echipa Tinkoff-Saxo, este cel mai bun cățărător. El s-a impus pe cele mai grele ascensiuni. Majka a câștigat etape atât în Pirinei cât și în Alpi. Cel mai important succes al polonezului a fost în etapa a-17-a  pe cățărarea Pla d Adet.
 Slovacul Peter Sagan de la echipa Cannodale, este purtătorul tricoului verde acordat rutierului cu cele mai multe puncte obținute în cele 21 de etape. Din păcate Sagan nu a câștigat nicio etapă dar a avut clasări constante în primii 10 și astfel se impune în clasamentul punctelor. 
Astăzi are loc ultima etapă care se va încheia pe celebrul bulevard Champs-Elysees. Rutierii vor parcurge un circuit prin Paris iar la final vom asista la un sprint.
Germanul Marcel Kittel, norvegianul Alexandre Kristoff și slovacul Peter Sagan sunt marii favoriți la o victorie pe Champs-Elysees. Clasamentele nu se vor schimba deoarece ritmul nu va fi acela al unei curse obișnuite.
Rutierii se vor felicita și vor așteaptă finalul cursei. Doar în ultimele două tururi de circuit cicliștii se vor pregăti pentru sprint. A fost un Tur al Franței dificil cu multe finaluri în cățărare ce au pus mari probleme rutierilor.
Vincenzo Nibali a controlat turul așa cum au făcut-o Chris Froome și Bradley Wiggins în ultimele sezoane. Organizatorii au anunțat că ediția de anul viitor a Marii Bucle va pleca din Olanda iar orașul în care va avea loc prima etapă va fi Utrecht.
Vincenzo Nibali, supranumit rechinul a câștigat Turul Franței 2014.
Azi la cele 400 de specii de rechin se va mai adăuga una….rechinul galben din apele Senei.




Vincenzo Nibali – repere din carieră


Nibali se desprinde cu 20 de kilometri până la final și visul lui părea să devină realitate. În ultimul kilometru, Maxim Iglisnky revine îl ajunge pe italian și câștigă clasica Liege-Bastogne-Liege ediția 2012.  La final Vincenzo Nibali este în lacrimi. Întotdeauna și-a dorit victoria în clasica din Liege dar până acum nu a reușit să-și îndeplinească visul.
Acum 29 de ani la Messina în Sicilia se năștea un mare rutier care va marca istoria ciclismului italian - Vincenzo Nibali. Italianul este poreclit rechinul datorită rezultatelor bune pe care le obține când temperaturile sunt scăzute și plouă.
Încă de la juniori, Nibali s-a remarcat ca un ciclist foarte bun iar în 2005 a debutat în ciclismul profesionist la echipa ilaliană Fassa Bartolo dar în 2006 s-a transferat la formația  Liquigas.
Primul succes important a venit în 2006 când a câștigat Turul Trentino. În același an a terminat pe locul 10 clasica Liege-Bastogne-Liege, cursa favorită a italianului. Nibali s-a evidențiat pentru prima dată într-un mare tur în 2009. Atunci rechinul s-a clasat pe 6 în Marea Buclă și fanii italieni îl simpatizau din ce în ce mai mult.
În 2010, italianul era în vacanță când a fost sunat de conducătorii echipei Liquigas. Chiar înainte de startul Turului Italiei, colegul Franco Pelizotii a fost depistat pozitiv la un control antidoping iar Nibali trebuia să-l înlocuiască.
 Anunțat, cu o săptămână înainte că va participa în Turul Italiei, Nibali nu era pregătit fizic dar trebuia să-l ajute pe mult mai experimentatul Ivan Basso. Cu toate acestea, a fost un tur formidabil pentru Vincenzo. El a câștigat o etapă și s-a clasat pe locul 3 la finalul competiției. Ca totul să fie perfect, colegul lui Nibali, Basso a obținut victoria în clasamentul general.
După un Tur al Italiei foarte bun rechinul era favorit în Turul Spaniei. Deși nu a câștigat nicio etapă Nibali a obținut victoria în clasamentul general și astfel s-a impus în prima mare cursă din carieră.
Anul 2011 însă nu a fost unul formidabil pentru Vincenzo. S-a clasat  pe locul 2 în Turul Italiei și pe 7 în cel al Spaniei.  
În anul 2012, rechinul a confirmat că este cel mai bun ciclist italian. El a obținut clasări pe podium în clasica Milano-San Remo și în Turul Franței unde a fost învins de britanicii Chris Froome și Bradley Wiggins.
În 2013, Nibali s-a transferat de la Liquigas la echipa Astana împreună cu cei mai buni prieteni ai săi Alessandro Vanotti și Valerio Agnoli.  Schimbările s-au văzut imediat. Până anul trecut Nibali era un rutier care avea un ritm constant pe cățărări și nu putea să accelereze iar acest lucru îl dezavantaja pe ascensiunile scurte. După transferul la Astana, Vincenzo Nibali s-a pregătit mai bine iar rezultatele au fost extraordinare.
A câștigat Turul Italiei într-un mod categoric iar în Turul Spaniei a fost învins de americanul Chris Horner pentru mai puțin de un minut. Tot în 2013, Vincenzo era printre favoriți la Campionatele Mondiale din țara natală. Când mai erau 20 de kilometri până la final, Nibali a căzut dar a revenit și a terminat cursa pe locul 4.
În 2014, rechinul nu a avut nicio performanță până la Turul Franței și toată lumea se aștepta ca Nibali să nu termine pe podium cursa dar italianul a controlat Marea Buclă. El  s-a impus în 4 etape și a câștigat Turul cu o diferența uriașă de aproape 8 minute. Modestia, calmul și inteligența dovedite în timpul curselor sunt cele mai importante calități ale rutierului sicilian. Nibali este al 7-a lea ciclist italian care se impune în Marea Buclă și alături de Gino Bartali, Fausto Coppi și Marco Pantani, Nibali devine un simbol al ciclismului italian.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu