duminică, 15 iunie 2014

Criteriul Dauphine

A 66-a ediție a Criteriului Dauphine este ultima cursă importantă înainte de Turul Franței. Cursa cuprinde 8 etape iar astăzi are loc ultima, cu final în cățărare.
În acest tur sunt prezenți marii favoriți la câștigarea Turului Franței : Chris Froome, Alberto Contador și Vincenzo Nibali. Patru din cele şapte etape disputate până acum au fost câștigate de evadări.
Simon Spilak, Jan Bakelants, Liewe Westra și Yuri Trofimov au câștigat etape după ce au atacat încă de la start. Alberto Contador este liderul Criteriului Dauphine. Spaniolul Contador are 6 victorii în acest an și pare a fi marele favorit la câștigarea Turului Franței. Alberto a câștigat de două ori Turul Franței în 2007 și 2009 și este cel mai cunoscut ciclist din ultimii ani datorită celor 5 mari curse câștigate.
Contador s-a detaşat ieri de actualul câștigător al Turului Franței, britanicul Chris Froome. El este pe locul doi în clasamentul general la doar 8 secunde în spatele spaniolului. Froome s-a impus anul trecut și în Dauphine dar și în Turul Franței fiind unul din cei 9 rutieri care au reușit această performanță.
Chris Froome a fost afectat de căzătura din etapa a 6-a care a avut loc vineri. Britanicul s-a accidentat la cot dar și așa se poate impune în Dauphine. Froome trebuie să câștige astăzi 9 secunde în fața lui Alberto Contador în etapa cu final în celebra stațiune montană Courchevel.
Al treilea favorit la câștigarea Turului Franței, Vincenzo Nibali, a dezamăgit în acest an. Nibali este doar pe șase în Dauphine, la peste un minut față de Contador. Italianul nu s-a impus în nicio cursă până acum iar șansele câștigarea Turului Franței au scăzut.
Ieri a început Turul Elveției, o competiție importantă cu multe finaluri în ascensiune. Campionul Mondial, Rui Costa, va încerca să obțină al treilea succes consecutiv în cursa elvețiană. Portughezul Costa a concurat până anul trecut la Movistar dar în acest sezon s-a transferat la echipa Lampre-Merida.
Datorită acestui transfer Costa va fi liderul echipei în Turul Franței dar obiectivul acestuia este o clasare în primii 10.
Bauke Mollema şi Thibaut Pinot sunt alți cicliști care au ales Turul Elveției ca pregătire pentru Turul Franței.
Anul acesta, Chris Froome a ales să nu colaboreze în Turul Franţei cu Bradley Wiggins, colegul de la echipa Sky,  datorită unei rivalităţi apărute în aceeaşi cursă în 2012. Atunci directorii echipei Sky au hotărât ca Wiggins să fie liderul echipei chiar dacă Froome era într-o formă mai bună.
Prezența lui Bradley Wiggins în Turul Franței ar putea decide învingătorul, datorită diferenței mici de valoare între Chris Froome și Alberto Contador.
Marea Buclă, cum mai este numit Turul Franței, începe pe 5 iulie… până atunci cicliștii își pot îmbunătăți forma fizică.
         Pentru a câștiga Criteriul Dauphine și Turul Franței trebuie să fii la înălțime …la 1270 de metri..la Courchevel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu