duminică, 1 iunie 2014

Giro 2014 - la final



Rutierii termină cățărarea de pe Stelvio. Organizatorii anunță că pe coborâre nu vor fi atacuri din cauza vizibilității reduse și că vor fi prezenți motocicliști cu steaguri roșii în mână pentru a-i ghida pe sportivi.
Cicliștii se relaxează cu gândul că nu vor coborî în mare viteză. Totuși un grup de cinci rutieri se desprinde, printre ei marele favorit Nairo Quintana și francezul Pierre Rolland.
Deodată confuzie totală în pluton, organizatorii transmit că rutierii se pot ataca și că informația inițială transmisă de aceștia a fost eronată. Tricoul roz, Rigoberto Uran este surprins, rivalul său Quintana era deja la 2 minute în față. Pe cățărarea finală Val Martello, Nairo Quintana mai câștigă 2 minute față de Uran și preia tricoul roz. Este evenimentul care a decis în mare măsură a 97-a ediție a Turului Italiei.
Etapa 16-a va rămâne în istorie, dar nu datorită traseului ce cuprindea ascensiuni ca Stelvio și Gavia ci informaţiilor greşite furnizate de organizatori care au creat confuzie în pluton. Totuși Nairo Quintana a demonstrat în etapele care au urmat că merită să câștige Turul Italiei.
Este primul succes într-un mare tur pentru tânărul columbian. Anul trecut Quintana a uimit prin performanțele sale din Turul Franței unde s-a clasat pe locul doi și a câștigat o etapă.
Un alt columbian, Rigoberto Uran a terminat la 3 minute în urma lui Quintana și a ocupat, la fel ca anul trecut, a doua poziție în Turul Italiei.
Podiumul a fost completat de italianul Fabio Aru care prin performanţa sa a câștigat respectul tuturor și a devenit unul dintre cei mai îndrăgiți cicliști italieni.
Pe locul 4 a încheiat francezul Pierre Rolland iar pe 5 italianul Domenico Pozzovivo.
Quintana nu a câștigat numai tricoul roz, dar și pe cel alb -  de cel mai bun tânăr al competiției. Tricoul albastru, de cel mai bun cățărător, i-a revenit tot unui columbian, Julian Arredondo, care a completat un tur istoric pentru Columbia.
Francezul Nacer Bouhanni a câștigat clasamentul pe puncte după ce s-a impus în numai puțin de 3 etape.
Astăzi are loc ultima etapă care se termină în Trieste. Cursa nu va mai produce nicio schimbare deoarece este una de sărbătoare, în care rutierii se felicită între ei pentru performanțele obținute.
Au fost trei săptămâni dificile cu multe ascensiuni și coborâri periculoase. Nairo Quintana a fost cel care a trecut cel mai bine prin toate aceste etape care au testat limitele rutierilor.
Rigoberto Uran, Julian David Arredondo și Nairo Quintana au fost cei trei columbieni care au reușit rezultate incredibile. Au fost 14 columbieni la start, mai mulți decât spanioli, australieni și ruși. Ei au câștigat trei tricouri, au doi cicliști pe podium și s-au impus în 4 din cele 21 de etape.
Anul acesta Turul Italiei s-a transformat în …Turul Columbiei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu