duminică, 26 iulie 2015

Turul Franţei 2015 – portretul unui învingător - Chris Froome





Christopher Froome este câștigătorul Turului Franței din acest an. Este al doilea mare tur câștigat de britanic. El s-a născut pe 20 mai 1985 la Nairobi în Kenya.
Chris a concurat până în 2007 pentru Kenya dar, de atunci, evoluează pentru Marea Britanie deoarece tatăl său este englez. Froome a debutat în ciclismul profesionist la echipa Barloworld în anul 2008. Peste doi ani, în 2010, a semnat cu echipa Sky, formație la care evoluează și în prezent.
 Până în 2011, Chris Froome nu a impresionat. Britanicul nu câștigase decât o cursă și din cauza parazitului Bilharzia care i-a afectat sănătatea și cariera până în 2011. Parazitul Bilharzia responsabil de boala Schistosomiasis deteriorează funcționarea organelor interne. Froome suferă și de astm dar toate aceste probleme de sănătate nu l-au doborât pe britanic.

 În 2011, a terminat Turul Spaniei pe locul al doilea. A fost un rezultat surprinzător deoarece nimeni nu știa de potențialul uriaș al rutierului britanic. Ascensiunea lui Froome a fost bruscă și fanii ciclismului au fost uimiți când acesta a fost aproape să câștige Turul Spaniei. Un an mai târziu, în 2012, Froome  l-a ajutat pe coechipierul Bradley Wiggins să câștige Turul Franței – pentru că, se ştie, fiecare echipă are un lider iar acesta este susţinut şi protejat de toţi colegii.

Chris a terminat acel Tur al Franței pe locul doi și în unele momente a părut mai puternic pe cățărări decât colegul  Bradley Wiggins care spunea în cartea sa „My Time”, ”Timpul Meu”, că Froome este un sportiv senzațional dar când a venit la Sky nu cunoștea istoria sportului și nu era deloc un bun tactician în timpul curselor.
 După ce l-a ajutat pe Wiggins să câștige Marea Buclă, Froome a devenit în 2013 liderul echipei Sky și a reușit să câștige detașat Turul Franței cu avans de 4 minute și 20 de secunde față de Nairo Quintana. Din păcate, Froome nu și-a putut apăra victoria din Turul Franței deoarece a abandonat ediția din 2014, după ce a căzut în etapa a 5-a.  
Britanicul a revenit după accidentare în Turul Spaniei dar a fost învins de spaniolul Alberto Contador. Anul acesta, Froomey, cum este strigat de colegi, a câștigat Turul Franței pentru a doua oară în carieră.
Cristopher Froome este unul din cei mai mari rutieri britanici din istorie. Poate că britanicul nu ar fi reușit mari performanțe dacă nu concura pentru echipa Sky. Metodele folosite la Sky l-au făcut pe Froome să-și valorifice întreg potențialul.
  Acum, la 30 de ani, Chris poate încerca să obțină victoria și în celelalte două mari tururi - cel al Italiei și cel al Spaniei.
Froome a fost suspectat de dopaj deoarece ascensiunea lui în ciclism a impresionat multă lume. Britanicul a susținut întotdeauna că nu se dopează dar și alți rutieri au susținut că nu trișează dar mai târziu s-a dovedit contrariul.
 Froome este cunoscut și datorită poziției sale pe bicicletă care îl face inconfundabil în pluton. Froome are o poziție deosebită a coatelor pe bicicletă și urmărește datele de pe indicatorul montat pe ghidon.
Poate că Froome privește mai mult în jos dar scopurile lui sunt înalte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu