sâmbătă, 26 aprilie 2014

Liege-Bastogne-Liege - ciclism la ediția centenară



Liege-Bastogne-Liege a patra clasică monument a sezonului se desfășoară astăzi în Belgia.
Ultima clasică din Ardeni se află la ediția centenară iar o victorie în cursa de astăzi este cu atât mai importantă.
Întrecerea măsoară 262 de kilometri iar pe traseu sunt nu mai puțin de 10 cățărări. Dealurile sunt scurte dar au o înclinație mare. Cele mai importante ascensiuni sunt Cote de la Redoute, Cote de la Roche-aux-Faucons și Cote de Saint-Nicolas care începe cu 6 kilometri înainte de final.
Cicliștii vin după alte două curse în Ardeni. Duminica trecută a avut loc Amstel Gold Race iar miercuri s-a desfășurat Fleche Wallone, o întrecere foarte dificilă, câștigată de spaniolul Alejandro Valverde de la echipa Movistar. El este principalul favorit în cursa de astăzi. Valverde a mai câștigat Liege-Bastogne-Liege în 2006 și în 2008. Astăzi Valverde ar putea repeta performanța din 2006 când a câștigat și Fleche Wallone și clasica din Liege.
Principalul rival al spaniolului este belgianul Philippe Gilbert care a câștigat cursa în 2011. Gilbert s-a impus anul acesta în Amstel Gold Race dar în Fleche Wallone s-a clasat doar pe 10 din cauza plasamentului slab de pe cățărarea finală Mur de Huy.
Câștigătorul de anul trecut din Liege-Bastogne-Liege, Daniel Martin de la Garmin Sharp, are șanse la victorie după locul doi obținut miercuri în Săgeata Valonă.
Chris Froome, învingătorul din Turul Franței, participă și el în Liege-Bastogne-Liege, totuși șansele la victorie sunt mici pentru britanic. El are un loc 37 anul trecut iar pe cățărările scurte nu se descurcă foarte bine. 

Locul doi de anul trecut Joachim Rodriguez are clasări bune în ultimii ani dar forma din acest sezon este destul de slabă. Rodriguez a căzut de două ori în ultima săptămână iar șansele la victorie au scăzut considerabil.
Polonia poate obține primul succes din istorie în Liege-Bastogne-Liege  prin Michal Kwiatkovski care a terminat pe 3 Fleche Wallone și pe 5 Amstel Gold Race.
Alți rutieri care îl pot învinge pe Alejandro Valverde sunt Jelle Vannendert,  Vincenzo Nibali și Roman Kreuziger.
Frații Andy și Frank Schleck au clasări foarte bune în Liege-Bastogne-Liege dar forma  celor doi din ultimii ani este foarte slabă iar în mod normal nu se pot lupta pentru victorie. Andy Schleck a câștigat cursa în 2009 și s-a clasat pe podium în 2011, dar din acel an nu a mai câștigat o întrecere.
Lupta pentru victoria în cursă se va da pe locul unde a avut loc bătălia din Ardeni în Al doilea Război Mondial. Ofensiva cicliștilor va fi totuși …. pentru un scop nobil, pacifist și anume …….. victoria în Liege-Bastogne-Liege.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu