duminică, 13 aprilie 2014

Paris - Roubaix



Paris-Roubaix este a treia clasică monument din ciclism după Turul Flandrei și Milano-San Remo.
Cursa din Franța se desfășoară astăzi, pe o distanță de 257 de kilometri, între localitățile  Compiegne și Roubaix. Ca și Turul Flandrei, Paris-Roubaix este o cursă foarte dificilă, cu 48 de kilometri de piatră cubică repartizată în 28 de sectoare.
Cele mai importante porțiuni de piatră pavată sunt Carrefour de l`Arbre, Mons-en-Pavele și Tranșeul Arrenberg. Competiția este unică și datorită finalului care este pe un velodrome.  
Din fericire pentru rutieri, vremea va fi bună doar vântul ar putea juca un rol important în desfășurarea cursei. În 2010, elvețianul Fabian Cancellara a profitat de vântul mai puternic și a plecat de lângă Tom Boonen pe sectorul de piatră cubică Mons-en-Pavele.
Săptămâna trecută a avut loc Turul Flandrei, o cursă la fel de dificilă. Fabian Cancellara s-a impus pentru a treia oară în competiția belgiană, iar astăzi este marele favorit în Paris- Roubaix. Elvețianul poate deveni al treilea rutier care câștigă de 4 ori întrecerea după Tom Boonen și Roger de Vlaeminck. De asemenea Cancellara poate fi primul rutier care câștigă Turul Flandrei și Paris-Roubaix simultan în trei sezoane diferite – 2010, 2013 şi poate 2014.
Rutierii ultimului deceniu în cursele clasice sunt Tom Boonen și Fabian Cancellara. Cei doi au câștigat în total 7 Paris-Roubaix –uri. Belgianul Boonen concurează pentru a intra în istorie.  Dacă va câștiga devine ciclistul cu cele mai multe victorii în această cursă extrem de dificilă.
Duelul dintre cei doi mari campioni va fi foarte interesant, dar sunt și alți cicliști care se pot implica în lupta pentru victorie.
Sep Vanmarcke, locul doi de anul trecut, Filippo Pozzato, John Degenkolb și Peter Sagan speră la un loc pe podium.
Câștigătorul Turului Franței 2012, Bradley Wiggins s-a pregătit tot anul pentru cursa de astăzi şi sunt aşteptări mari în ceea ce-l priveşte.
Anul trecut Cancellara s-a impus la sprint în fața lui Vanmarcke dar cursa a fost decisă de suporteri. Rutierul ceh Zdenek Stybar a fost împins de un spectator, a căzut într-un moment important şi a ratat victoria în marea Clasică.
Punctul decisiv al cursei este sectorul Carrefour de l`Arbre, cel mai greu de pe traseu. Această porțiune începe cu 18 km înainte de final și măsoară  nu mai puțin de 2 kilometri.
Învingătorul din Regina Clasicelor, cum mai este supranumită cursa, primește drept trofeu o piatră de pe traseu. Un premiu inedit, care face din Paris-Roubaix o întrecere și mai interesantă. Căzăturile și problemele tehnice au marcat întotdeauna această cursă, comparată de mulți cu Turul Franței în ceea ce privește spectacolul sportiv.
Paris-Roubaix își merită pe deplin denumirea de Infernul Nordului iar astăzi cicliștii vor intra pentru 257 de kilometri în acest iad din care doar un rutier va ridica trofeul.                                                                
                                                                                  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu