sâmbătă, 3 mai 2014

Giro d'Italia - Turul Italiei 2014



Fausto Coppi, Gino Bartali și Bernard Hinault sunt doar câțiva cicliști care au scris istoria Turului Italiei, prima compețiție de 3 săptămâni a sezonului.
A 97-a ediție a acestei mari întreceri începe vineri, 9 mai, o dată tristă pentru ciclism. Se împlinesc 3 ani de la moartea lui Wouter Weylandt în etapa a 3-a a Turului Italiei din 2011. Ciclistul belgian se afla pe coborârea Passo del Bocco când i s-a blocat o pedală și s-a izbit de un parapet.
Prima ediție a Turului Italiei a avut loc în 1909 și a fost câștigată de Luigi Ganna. Cursa de atunci avea doar 8 etape iar traseul măsura 2448 de kilometri. Anul acesta competiția este alcătuită din 21 de etape dintre care 19 pe teritoriul Italiei şi măsoară 3446 de kilometri.
Dacă în 2011 turul a plecat din Danemarca, anul acesta prima etapă se desfășoară în Irlanda de Nord pentru a promova cursa în toată Europa.
În turul Italiei se acordă 4 tricouri distinctive. Liderul clasamentului general este cel care deține cea mai mică medie de timp la finalul celor 21 de etape și îmbracă tricoul roz.
Tricoul roșu este obținut de rutierul care adună cele mai multe puncte la finalul etapelor. Sprinterii sunt favoriți la câștigarea tricoului roșu. Totuși ei nu se impun și la general, deoarece pierd minute în fața cățărătorilor.
Pe finalul fiecărei ascensiuni se acordă puncte pentru cel care trece primul. Rutierul cu cele mai multe puncte câștigă tricoul albastru de cel mai bun cățărător.
Traseul din acest an nu este foarte dificil iar unele etape pot fi câștigate de cicliști cu aptitudini atât de cățărător cât și de sprinter.
Sunt 6 etape montane dintre care cea mai importantă este cea care se termină pe Monte Zoncolan. Cățărarea are 11 kilometri iar înclinația de până la 20% face din Zoncolan cea mai dificilă cățărare din Italia.
Etapa 16 este importantă deoarece cuprinde 3 cățărări Passo Gavia, Passo dello Stelvio și Val Martello. Această etapă trebuia să se desfășoare și anul trecut dar a fost anulată din cauza zăpezii.
Passo dello Stelvio este cea mai înaltă ascensiune, rutierii ajung la o altitudine de 2758 de metri iar panta este de aproximativ 9%. Stelvio este celebră datorită celor 48 de viraje iar unii o consideră cea mai frumoasă șosea alpină din Europa.
Principalii favoriți la victorie sunt Nairo Quintana, Cadel Evans și Michele Scarponi. Prima etapă, de vineri, este un contratimp de 21 de kilometri în jurul orașului Belfast.
Traseul de anul acesta a fost ales în memoria marelui ciclist italian, Marco Pantani. Etapele cuprind cățărarea de la Monte Carpegna, locul favorit de antrenament al italianului și ascensiunile Oropa și Montecampione unde Pantani a reușit victorii memorabile.
Sper că v-am convins să urmăriți întrecerea, voi reveni cu alte date pe parcursul celor 3 săptămâni de cursă.
În Turul Italiei toți cicliștii doresc să vadă viață în roz……în tricoul roz.
 Clasamentul meu pentru Turul Italiei 2014. PRONOSTIC.
1. NAIRO Quintana
2. Cadel Evans
3. Rafal Majka
4.Michele Scarponi
5. Robert Kiserlovski
6. Joachim Rodriguez
7. Rigoberto Uran
8. Damiano Cunego
9. Domenico Pozzovivo
10. Franco Pellizotti
11. Samuel Sanchez
12. Ivan Basso
13. Wout Poels
14. Daniel Martin
15. Julian David Arredondo
16.Fabio Aru
17.Fabio Duarte
18.Wilco Kelderman
19.Igor Anton
20.Daniel Moreno

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu