1.Taktsang (Tiger’s Nest) Monastery - Complexul mănăstiresc " cuibul tigrilor " este o aşezare monahală construită pe o stâncă sus deasupra văii Paro. Legenda spune că sfântul budist Padmasambhava a zburat deasupra Himalaiei pe spatele unui tigru aterizând aici şi aducând budismul în Bhutan.
2.Neuschwanstein este un castel în Allgäu, Bavaria construit în timmpul lui Ludovic al II-lea al Bavariei. Castelul este unul dintre cele mai renumite atracţii turistice din Bavaria şi Germania. Arhitectura interioară este caracteristică curentului romantic din secolul XIX. Frumuseţea castelului a determinat poreclirea lui în „Castelul din poveşti”, în apropiere se află Castelul Hohenschwangau.
3.Bled este numele unui lac de origine glacială din Alpii Iulieni, care şi-a căpătat denumirea după oraşul întemeiat pe malul său. Lacul este înconjurat de munţi şi păduri. În mijlocul său este o mică insulă unde s-a înălţat o biserică cu hramul Sfintei Maria.
4.Cuibul Randunicii - Yalta, Crimeea
Cuibul Rândunicii este un castel decorativ, lângă Yalta, pe coasta de sud a Crimeei; a fost construit între 1911-1912, aproape de Gaspra, deasupra culmii de 40 de metri "Aurora", în stil neo-gotic, de către arhitectul rus Leonid Sherwood. Castelul este ridicat lângă rămăşiţele castrului roman din Charax şi are aspectul unei clădiri compacte.
Castelul cuprinde un foaier, camere de oaspeţi, o scară către turn şi dormitoare pe diferite etaje ale turnului.
Cuibul Rândunicii este cel mai spectaculos loc de vizita din Crimea.
5. Mănăstirea Agia Triada (Tzangarol), în Akrotiri, Grecia construită în 1632;
6. Templul Suspendat
Toată lumea ştie că templele sunt de obicei construite pe o suprafaţă plată de pământ. Însă în apropierea oraşului Datong, din nordul provinciei Shanxi din nordul Chinei se află un templu ridicat peste o prăpastie, care se numeşte Templul Suspendat. Fiind construit în urmă cu 1400 de ani, acesta este singurul templu conservat care îmbină cele trei religii din China – budism, taoism şi confucianism.
Din mulţimea de temple din China, Templul Suspendat este unul foarte special. Este ridicat pe pereţii unei prăpastii abrupte înaltă de peste 100 m dintr-o mică depresiune, la circa 50 m de la suprafaţă. Privite de departe, sălile şi pavilioanele templului se văd sprijinite de câteva zeci de stâlpi lungi şi subţiri, iar deasupra lor este o stâncă mare care parcă le presează. Această imagine înspăimântă pe aproape toţi vizitatorii care vin. Templul Suspendat are în total 40 de săli şi pavilioane legate prin punţi şi platforme fixate tot pe stânci. Toţi vizitatorii merg cu mare băgare de seamă, în paşi uşori pe aceste „cărări suspendate” fixate de stânci, care parcă se prăbuşesc la o apăsare mai puternică. Însă deşi scârşăie, pavilionele şi sălile rămân neclintite.
Vorbind despre trăsăturile arhitecturale specifice ale Templului Suspendat, trebuie pomenit, în primul rând, de „straniul” acestuia: fiind atârnat la mijlocul prăpastiei, partea bombată a stâncii de deasupra templului îl fereşte de ploaie ca o umbrelă, vârfurile munţilor din jur îl protejează de razele soarelui, iar puhoaiele de jos nu-l pot atinge. În timpul verii, templul este expus razelor soarelui mai puţin de trei ore. În aceste condiţii, nu este de mirare că Templul Suspendat a putut fi conservat într-o stare aşa de bună, deşi a fost construit din lemn de acum peste o mie de ani.
În al doilea rând se consideră că este periculos, dat fiind că templul stă numai pe câteva zeci de stâlpi groşi. De fapt, numai câţiva din aceştia suportă greutatea templului. Construcţia este sprijinită în principal pe grinzile transversale înfipte în roci. Postamentul templului este aşezat pe bare. Acestea, ca şi stâlpii, sunt dintr-o specie de brazi din localitate şi sunt tratate cu ulei de tung, care are rol anticorosiv. Bărnele au devenit foarte rezistente şi nici termitele nu se apropie de ele. Stâlpii de jos contribuie şi ei la susţinerea greutăţii templului. Plasarea acestor stâlpi a fost calculată cu mare precizie: unii sunt portanţi, alţii au rol de echilibrare între pavilioanele şi sălile aflate la diferite înălţimi. Câţiva stâlpi au rolul de susţinere a greutăţii numai când o greutatea se află deasupra lor.
O altă caracteristică a templului o constă în înţelepciunea alegerii locului şi proietării acestuia, care valorifică din plin condiţiile naturale, incluzând pereţii prăpastiei ca parte a construcţiei. De pildă, sala Sanguan aflată între cele două mari construcţii ale templului a valorificat spaţiul dintre stânci. Faţada sălii este construită din lemn, iar spaţiul interior este creat din mai multe grote săpate în rocă. Alte săli ale templului au lungime mică. Statuile aflate în astfel de săli sunt şi ele mai mici. Interesantă este şi plasarea sălilor şi încăperilor templului, construite simetric urmând curbarea muntelui. Vizitând aceste săli legate prin cărări suspendate fixate de stânci în diverse direcţii, se poate pierde orientarea şi să nu mai găsiţi ieşirea, ca într-un labirint.
Veţi întreba poate de ce strămoşii chinezilor au ales acest loc pentru a ridica un templu? Explicaţia se găseşte în faptul că jos în vale era o arteră importantă de circulaţie şi treceau mulţi credincioşi. Ridicarea unui templu putea satisface nevoile lor religioase. Pe de altă parte, la poalele muntelui se produceau deseori puhoaie şi inundaţii. Oamenii credeau că aceasta era din cauza răuvoitorului Jinlong (Dragonul de Aur) şi că ridicarea unui templu putea să-l îmblânzească.
Pe stâncile templului se găsesc patru hierogrife care înseamnă „măiestria cerească a lui Gong Shu”. Cel numit a fost un meşter de acum 2000 de ani, fiind considerat fondatorul arhitecturii chineze. Prin aceste hierogrife se explică ideea că numai meşteri ca Gong Shu erau capabili să ridice un asemenea templu.
7. Bagan
Supremaţia Baganului se pastrează pîna în anul 1286. Nu atât atacurile mongolilor şi ale celorlalţi migratori au distrus aceste edificii mareţe, cât cele două cutremure din anii 1975 şi 1980. În prezent numărul templelor s-a înjumătăţit, cele mai multe fiind refăcute cu sprijin internaţional. Dar situl rămine unul excepţional. Pe cei 40 de kilometri pătraţi cât reprezintă suprafaţa Baganului, se află o adevărată padure de temple, pagode, mânăstiri, relicvarii şi altare care se întind pâna la linia orizontului. Este de neimaginat cum toate acestea au putut fi ridicate în mai puţin de trei sute de ani.
O zicală locală spune că degeaba ai venit în Myanmar, dacă nu ai vizitat Baganul şi degeaba ai ajuns în Bagan, daca nu ai vizitat Ananda. Înaltat de marele rege Kyanzitta în 1091, acest sanctuar venerat în întreaga ţara se află chiar la intrarea în oraş. Ananda a fost unul dintre cei mai fideli discipoli ai lui Buddha. Templul care îi poartă numele şi care s-a numit iniţial "infinita înţelepciune a lui Buddha" este cel mai impozant dintre cele 2.000 de sanctuare budiste din această regiune.
8. Rice Terase, în provincia Guangxi
Cunoscut sub numele de Backbone Dragon's Rice Terase, aceasta este casa a patru minorităţi etnice diferite Miao, Yao, Dong şi Zhuang.
9.Biserica lui Hallgrim, numită de către localnicii oraşului Reykjavik "Hallgrimskirkja", este cea mai înaltă biserică din întreaga Islanda. Această biserică aparţine credincioşilor luterani.
Catedrala luterana Hallgrimskirkja este numită astfel dupa numele unui mare poet si cleric islandez - Hallgrimur Petursson (1614-1674), autor al celebrei carti Passiusalmar şi a altor lucrări de acest gen. Biserica Hallgrimskirkja a fost ridicată de-a lungul a 38 de ani - 1945-1986 - turnul clopotniţa, un veritabil punct de orientare în aceasta zonă, fiind terminat cu mulţi ani înainte de terminarea clădirii bisericii.
Cu o înălţime de 74.5 metri, Biserica Hallgrimskirkja este cea mai înaltă clădire din Islanda. Aceasta este situată în mijlocul oraşului, ajungând, în scurt timp de la construirea ei, simbolul oraşului Reykjavik.
miercuri, 30 decembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu