vineri, 3 iulie 2015

Turul Franţei - statistici/scurt istoric




Turul Franței este cea mai importantă competiție anuală de ciclism. Întrecerea se desfășoară în fiecare an, în luna iulie. Prima ediție a avut loc în anul 1903. Turul Franței este împărțit în 21 de etape iar învingător este ciclistul cu cea mai mică medie orară la finalul întrecerii. Învingătorul poartă tricoul galben. Tricoul verde este purtat de rutierul cu cele mai multe puncte acumulate la finalul turului. Punctele se acordă primilor 15 rutieri, la finalul unei etape. Tricoul alb cu buline roșii este acordat rutierului cu cele mai multe puncte acumulate pe cățărări.

 În fiecare an, Turul Franței se încheie la Paris. Marea Buclă, cum mai este denumită întrecerea, a început în anul 1903, la inițiativa ziarului L’Auto. Henri Desgrange și Geo Lefevre au luat decizia organizării turului. Prima ediție a fost câștigată de francezul Maurice Garin. De atunci, Turul Franței s-a desfășurat an de an, cu excepția perioadei când au avut loc cele două Războaie Mondiale.
 21 de ediții ale Turului Franței au pornit din alte țări. Olanda, Belgia, Marea Britanie, Luxemburg, Germania de Vest, Spania și Monaco sunt țări care au găzduit primele etape din Turul Franței. 
În 2013, competiția a trecut pentru prima dată în istorie, prin Insula Corsica chiar la ediția centenară.
Din 1975, Turul Franței se încheie pe bulevardul Champs-Elysees din Paris. Cele mai importante cățărări din istoria turului sunt Alpe d’Huez, Mont Ventoux, Col du Tourmalet și Col du Galibier.
Americanul George Hincapie,  australianul Stuart O’Grady și germanul Jens Voigt sunt cicliștii cu cele mai multe participări în Marea Buclă - 17. Cea mai mică diferență de timp între primii doi cicliști este de 8 secunde și s-a înregistrat în 1989 între americanul Greg le Mond și francezul Laurent Fignion. Recordul de victorii de etapă este deținut de belgianul Eddy Merckx cu 34 de victorii.
 Recordul de victorii în Turul Franței a fost deținut de americanul Lance Armstrong dar, după ce s-a dovedit că s-a dopat, organizatorii i-au retras titlurile. Americanul câștigase Turul Franței de 7 ori între 1999 și 2005. După descalificarea lui Armstrong, recordul de victorii este deținut de 4 rutieri - belgianul Eddy Merckx, francezul  Bernard Hinault, spaniolul  Miguel Indurain și francezul Jacques Anquetil. În ierarhia pe puncte, deținătorul recordului de succese este germanul Erik Zabel cu 6 victorii.
Orașe importante prin care trece Turul Franței săptămâna viitoare:
Utrecht - este un oraș în Olanda, reședința provinciei Utrecht. Este al patrulea oraș ca mărime și populație din această țară. Utrecht este celebru pentru Domul său, aflat în centru. Este de asemenea un important nod feroviar. Universitatea din Utrecht este cea mai mare universitate olandeză.
Le Havre - este un oraș în Franța, sub-prefectură a departamentului Seine-Maritime, în regiunea Normandia de Sus, al doilea port al Franței după Marsilia și cel mai mare port francez de containere. La 7 februarie 1517, regele Francisc I a dat ordin amiralului Guillaume de Bonnivet să construiască un port "într-un loc sigur și convenabil". Astfel a apărut Le Havre, acolo unde înainte nu era nimic. Alături de dorința de a asigura protecția flotei de război, motivul întemeierii noii așezări a fost și înnămolirea/colmatarea portului Harfleur, cândva foarte important.
 În orașul nou apărut, s-au stabilit cu plăcere negustorii și marinarii. La Havre, al cărui teritoriu s-a mărit în secolul al XVII-lea, pe vremea cardinalului Richelieu, a căpătat o importanță tot mai mare. În secolul al XIX-lea, în perioada celui de-al Doilea Imperiu, orașul și-a schimbat caracterul devenind dintr-o așezare burgheză una industrială. Din acest motiv a fost ținta aviației germane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ca urmare a bombardamentelor din septembrie 1944, centrul orașului a fost transformat în ruine. Centrul istoric vechi al orașului Le Havre a fost înscris în anul 2005 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu