duminică, 12 iulie 2015

Turul Franței 2015 - săptămâna a doua



Turul Franței la ciclism este unul dintre cele mai urmărite evenimente sportive. În fiecare an 15 milioane de oameni, o populaţie mai mare decât cea a Portugaliei, îi încurajează pe rutieri de la fața locului iar alte câteva milioane din fața televizoarelor.
           Dincolo de spectacolul sportiv, Turul Franţei înseamnă şi un adevărat show turistic, pentru că trece prin zone încărcate de istorie. Săptămâna asta traseul a trecut pe lângă craterul Lochnagar  – un crater cu diametrul de 27 de metri, format prin explozia a 27 de tone de mine – 1 metru pentru fiecare tonă de explozibil. Explozia a fost planificată de soldații galezi din Primul Război Mondial iar sunetul produs de aceasta  s-a auzit până la Londra.
           Mici explozii au fost și în plutonul din Turul Franței. În prima săptămână au fost multe căzături și numeroși rutieri au fost nevoiți să abandoneze. Cei patru mari favoriți au încă șanse la victoria finală. Deocamdată Chris Froome este liderul cursei.
             Britanicul își poate mări avantajul chiar astăzi, în proba de contratimp pe echipe pe o distanţă de 28 de kilometri. Săptămâna viitoare rutierii vor intra în munți. Pentru început, aceștia se vor cățăra în Pirinei, pe ascensiuni foarte dificile ca Plateau de Beille și Col du Tourmalet.
          Chris Froome trebuie să-şi apere poziţia pentru că are un avans important în fața lui Quintana și Nibali. Deși a câștigat Turul Italiei, Alberto Contador n-a impresionat până acum în Turul Franței și chiar dacă este bine clasat,  nu cred că poate câștiga Marea Buclă. Până acum, etapele din Turul Franței au fost solicitante și rutierii nu mai au energie înainte de etapele montane.
           Acum e duminică - trebuie să fim zâmbitori și să avem o atitudine pozitivă. A fi pozitiv nu este întotdeauna bine, mai ales în sport dacă ești depistat pozitiv.
                   Din păcate în Marea Buclă avem deja un scandal de dopaj. Italianul Luca Paolini a fost depistat pozitiv la un test antidoping efectuat după etapa a 4-a. Paolini ar fi consumat cocaină și este suspendat până la verificarea celei de a doua probe de sânge.
                 

  Paolini este printre cei mai vârstnici rutieri din Turul Franței și nu mă așteptam să fie suspectat de dopaj. Cocaina este o substanță interzisă doar în timpul întrecerilor și nu îmbunătățește performanța sportivă.

                   Italianul Luca Paolini este cunoscut ca rutierul cu cea mai lungă barbă din pluton. Paolini a fost amendat în timpul Turului Italiei pentru că trimitea mesaje pe telefon în timpul cursei. Să sperăm că acesta va fi singurul scandal de dopaj din Turul Franței.
                   Spectacolul în Turul Franței continuă și săptămâna viitoare când au loc primele etape montane. Rutierii vor trece și prin orașul Tarbes, unde s-a născut mareșalul Ferdinand Foch care spunea – „Cea mai puternică armă de pe pământ este un suflet în flăcări . Cicliștii vor avea sufletele în flăcări dar şi muşchii le vor lua foc pentru că Pirineii sunt prima zonă de pe traseu în care vor trebui să lupte….să lupte cu toate armele!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu