luni, 22 iulie 2013

Turul Frantei 2013 - final



Ieri s-a incheiat editia centenara a Turului Frantei.  Cursa  de anul acesta va ramane in istorie deoarece a fost pentru prima data cand turul a plecat din insula Corsica iar intregul traseu a fost parcurs doar pe teritoriul Frantei, lucru ce nu se mai intamplase de o destul de lunga perioada de timp.
Castigatorul acestei curse istorice a fost englezul nascut in Kenya, Cristopher Froome, de la echipa britanica Sky. Froome a castigat cu o diferenta confortabila de peste 5 minute, in fata marii surprize a turului, Nairo Quintana. Britanicul nu a aratat nicio slabiciune la fel ca si castigatorul de anul trecut, Bradley Wiggins , tot de la  Sky. Daca anul trecut Froome l-a ajutat pe Wiggins in castigarea competitiei , de aceasta data  Froome a fost liderul echipei si a beneficiat de ajutorul australianului Richie Porte, locul 19 in clasamnetul general. Porte  l-a putut ajuta  pe Froome in momentul cel mai greu prin care a trecut britanicul , in etapa  18. Froome a facut hipoglicemie , iar Porte i-a putut furniza un baton pentru a putea  reveni.
                Surpriza turului  a fost Nairo Quintana care plecase ca locotenent al lui Alejandro Valverde dar  liderul celor de la Movistar a facut pana intr-o etapa cruciala in care Saxo Bank si Omega Pharma Quick-Step  au impartit plutonul in 2 grupuri, Valverde fiind prins in spate, pierzand peste 9 minute iar Quintana a devenit liderul echipei. Acesta a ocupat locul 2 in clasamentul general, a castigat tricoul alb (pentru cel mai bun tanar), tricoul alb cu buline rosii (pentru cel mai bun catarator)  si a castigat o etapa. Rutierul  columbian , reprezinta o mare speranta .  Nu au lipsit insa nici surprizele neplacute, Alberto Contador , dublu castigator al Turului Frantei s-a clasat doar pe 4 si a avut o prestatie slaba.
Tricoul verde, acordat rutierul cu cele mai multe puncte stranse la finalul etapelor i-a revenit lui Peter Sagan care a castigat acest tricou pentru a doua oara consecutiv la doar 23 de ani.
Turul Frantei de anul acesta a fost spectaculos, cu atacuri in etape montane ce au cuprins catarari extrem de dificile ca Mont Ventoux, Alpe d' Huez, si  Ax  3 Domaines.
Nu au lipsit insa speculatiile cu privire la Chris Froome. Britanicul a fost foarte puternic , trezind cateva semne de intrebare in privinta posibilului dopaj al echipei Sky si in special al lui Froome, fiind al doilea tur la rand castigat de Sky. Lucrurile nu prea par a fi in ordine deoarece in ultima perioada majoritatea rutierilor care au  castigat Turul Frantei  la peste 5 minute au fost prinsi dopati , mai devreme sau mai tarziu. Froome a sustinut de mai multe ori ca nu se dopeaza dar  sa nu uitam ca nici Lance Armstrong nu a recunoscut de la inceput. Deocamdata nu sunt dovezi iar echipa Sky va ataca puternic si la anul Turul Frantei, pentru a treia oara consecutiv. Sa speram totusi ca Froome nu este un trisor chiar daca maniera in care a castigat turul ridica semne de intrebare.
Ne dorim ca si Turul Frantei de anul viitor sa fie la fel de frumos  si spectaculos ca acesta si sa nu avem parte de  niciun scandal de dopaj.
                                                                                                     Autor Vlad Stefancu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu