luni, 25 iulie 2016

Turul Franței 2016 - final


Chris Froome a câștigat pentru a treia oară Turul Franței. Froome devine astfel rutierul în activitate cu cele mai multe succese în Marea Buclă. El   i-a depășit în topul tricourilor galbene câștigate pe sportivi legendari ca Fausto Coppi, Laurent Fignon sau Alberto Contador și acum cu trei victorii i-a egalat pe Greg LeMond, Louison Bobet și Philippe Thys.
Froome și-a aparat statutul de cel mai mare favorit înaintea Turului. A fost cea mai facilă victorie obținută de Froome în Turul Franței. Britanicul a câștigat cursa cu un avans pe 4 minute si 5 secunde față de locul doi, ocupat de francezul Romain Bardet. Froome a preluat tricoul galben încă din etapa a 8-a, care s-a încheiat la Bagneres-de-Luchon. Acesta a atacat pe coborâre, uimind pe toată lumea cu stilul său ce avea  să-i aducă tricoul galben și victoria de etapă (foto).

Britanicul era aproape să piardă Turul Franței în etapa a 12-a, pe Mont Ventoux. Atunci Froome reușise să scape de aproape toți rivalii săi și era într-un grup alături de Richie Porte și Bauke Mollema. Cu mai puțin de doi kilometri până la finish, o motocicletă a organizatorilor a frânat brusc în fața lui Porte care a căzut, iar ceilalți doi au căzut și ei. Singurul care a putut continua aproape imediat a fost Mollema. 
Bicicleta lui Froome nu mai putea fi folosită iar britanicul a început să alerge ca într-o cursă de maraton, dar regulamentul spune că rutierul trebuie să termine cursa pe bicicletă iar englezul, originar din Kenya a trebuit să aștepte aproape un minut pentru a se puteau urca din nou pe bicicletă. Până la urmă organizatorii și-au recunoscut greșeală și i-au dat britanicului același timp cu cel a lui Bauke Mollema care nu fusese afectat de căzătură.
Froome a făcut diferența în special în cele două probe de contratimp una chiar câștigând-o. Britanicul nu a mai impresionat pe cățărări datorită faptului că echipa sa a fost extrem de puternică dar și datorită adversarilor care nu i-au făcut probleme nici lui și nici echipei sale. Sky-ul lui Froome a fost fantastic pe cățărări. Wout Poels, Sergio Henao și Mikel Nieve au fost tot timpul alături de britanic, iar adversarii lui nici măcar nu au avut forța să-l atace.

Froome este după Miguel Indurain în 1995, următorul ciclist care câștigă două Tururi ale Franței la rând iar pentru Team Sky este al patrulea succes în cinci ani.

Podiumul acestei ediții a fost completat de Romain Bardet și Nairo Quintana. Al doilea favorit înaintea cursei, Alberto Contador a fost nevoit să abandoneze din cauza unei căzături chiar în prima etapă.
Francezul Romain Bardet a câștigat singura etapă pentru Franța și a reușit pentru prima dată o clasare pe podium într-un mare tur. Francezul de 25 de ani, a arătat ca poate fi potențialul câștigător francez al Marii Bucle. Deși era un candidat important la un loc pe podium, clasarea lui Bardet este destul de surprinzătoare.
Locul trei a fost ocupat de Nairo Quintana. Columbianul se află la al treilea podium în Turul Franței. De fiecare dată când Froome a câștigat cursa, Quintana s-a clasat pe podium, de două ori pe locul doi si acum pe trei. Nairo nu are încă o mentalitate de învingător. Columbianul nu a riscat deloc în acest tur și s-a mulțumit doar cu un loc pe podium.
Pe locul patru, s-a clasat britanicul Adam Yates (foto tricou alb), care a câștigat titlul de cel mai bun tânăr din cursă. Cu performanțe doar în tururile de o săptămână, Yates a reușit sa fie cea mai mare surpriză a turului.
Foarte puțini credeau ca Yates poate termina în top 10, dar acesta a reușit turul carierei.

Într-o situație asemănătoare se află și Richie Porte (foto) care avusese rezultate senzaționale într-un tur de o săptămână dar acum a reușit să se mențină trei săptămâni într-o formă foarte bună și a terminat pe locul 5.

Alejandro Valverde, a reușit o nouă clasare în top 10 deși participase și în Giro. Spaniolul pare inepuizabil la 36 de ani. După un sezon de clasice de primăvară încărcat și după un Giro solicitant, Valverde a reușit o clasare pe locul 6. Conaționalul său, Joaquim Rodriguez, a terminat pe 7 la ultimul său Tur al Franței din carieră. Spaniolul a încheiat de 5 ori pe podium un mare tur dar nu a câștigat niciodată.
Pentru mine, cea mai plăcută surpriză este sud-africanul Louis Meintjes (foto). La doar 24 de ani, Meintjes a reușit o clasare în top 10. O surpriză foarte mare pentru rutierul lui Lampre care se află la doar al doilea mare tur, după ce anul trecut a terminat pe 10 în Vuelta. Meintjes nu era un mare favorit înaintea cursei, dar a părut la același nivel cu ceilalți favoriți.

Topul primilor 10 a fost completat de Daniel Martin și Roman Kreuziger. Fabio Aru și Bauke Mollema au reușit rezultate notabile dar în ultima săptămână au ieșit din top ten.
A fost un tur echilibrat de la locul doi în jos. Froome a părut intangibil. Totuși, un fapt interesant este că diferența de la locul 1 la locul 10 este de 7 minute și 11 secunde, cea mai mică din istoria cursei. Asta arată că rutierii au fost cam egali pe cățărări și că nu am avut parte de atacuri impresionante.
Clasamentul pe puncte, a fost câștigat categoric de Peter Sagan (foto tricou verde) care se află la al cincilea succes consecutiv în această ierarhie. Slovacul s-a impus și în 3 etape.

Cel mai bun cățărător a fost colegul lui Sagan, de la Tinkoff, polonezul Rafal Majka.
A fost un tur special pentru Mark Cavendish(foto). Sprinterul britanic s-a pregătit sezonul acesta mai mult pentru Jocurile Olimpice pentru probele de velodrome și avea ca obiectiv o victorie de etapă în Le Tour. Dar Cavendish a fost mult peste așteptări câștigând 4 etape și a devenit astfel al doilea într-un  top al victoriilor de etapă din Turul Franței. Cavendish a obținut în total 30 de victorii de etapă în Marea Buclă și este poate cel mai bun sprinter din istoria ciclismului.

Poate nu a fost cel mai spectaculos Tur al Franței dar unele lucruri vor rămâne în istorie - al treilea tur al lui Froome, care deja ajunge la cifre impresionante, succesele lui Cavendish care a urcat pe doi în topul victoriilor de etapă și un nou tricoul verde pentru Sagan care a ajuns la al cincilea succes în ierarhia pe puncte. În afară de aceste cifre, rămânem cu cicliști foarte promițători în viitor ca Romain Bardet, Adam Yates sau Louis Meinjes. De asemenea, au fost și momente unice ca alergarea fără bicicletă a lui Froome pe Mont Ventoux.


După Turul Franței, urmează la Vuelta - Turul Spaniei din 20 august. Și acolo vom avea o luptă senzațională între Alberto Contador, Chris Froome și Nairo Quintana. Dar vor mai apărea și rutierii care au impresionat în Giro sau care au lucruri de demonstrat precum Esteban Chaves sau Thibaut Pinot.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu