duminică, 1 februarie 2015

Cupa Africii 2015Safari african pe terenul de fotbal. O situație interesantă în grupa D la meciul Mali - Guineea.

Cupa Africii la fotbal a ajuns în faza sferturilor de finală. Până acum turneul a fost plin de rezultate surprinzătoare și situații inedite dar spectacolul sportiv a lipsit. Numărul mic de goluri marcate şi jocurile pline de faulturi, fără faze de joc spectaculoase, au scăzut calitatea meciurilor de la Cupa Africii.
O mare surpriză a fost eliminarea finalistei de acum doi ani - Burkina Faso. Jucătorii din Burkina Faso au fost de nerecunoscut la această Cupă a Africii. Deși au în lot jucători care evoluează la mari cluburi europene, aceștia nu au reușit să câștige niciun meci la competiția continentală.
 O eliminare surprinzătoare a fost cea a Camerunului, probabil cea mai bună echipă de fotbal din istoria Africii. Camerunezii veneau după o calificare la Campionatul Mondial de anul trecut. La Mondial, în echipa Camerunului au fost certuri iar Samuel Eto`o, Alexander Song și Benoit Assou-Ekotto nu au mai fost convocați de antrenor. Cred că lipsa acestor trei jucători a afectat mult echipa Camerunului care s-a bazat pe jucători tineri fără experiență.
 O situație interesantă s-a produs în grupa D, unde Mali și Guineea s-au aflat la egalitate perfectă și a fost nevoie de o tragere la sorți pentru a decide echipa calificată în sferturi. Jucătorii din Guineea s-au calificat și vor juca în sferturile de finală. Este o situație unică în ultimii ani. În opinia mea, decizia organizării unei trageri la sorți nu a fost corectă datorită faptului că Mali și Guineea s-au întâlnit în ultima etapă a grupelor și se știa că cele două echipe sunt la egalitate perfectă. Eu cred că ar fi trebuit jucate prelungiri și mai apoi executate lovituri de la 11 m la finalul partidei, iar echipa câștigătoare să merite cu adevărat locul în sferturile de finală.
  Ieri a început faza sferturilor. Republica Congo a întâlnit Republica Democrată Congo în primul sfert de finală. Partida a fost câștigată bineînțeles de congolezi, mai exact cei din Republica Democrată Congo, care s-au impus cu 4-2.
 Al doilea sfert s-a disputat tot aseară și s-a jucat între Tunisia și țara gazdă, Guineea Ecuatorială. Gazdele au obținut calificarea în semifinale după ce au învins cu scorul de 2-1 după prelungiri.
Astăzi se joacă ultimele sferturi. Ghana va întâlnii Guineea. Consider că jucătorii ghanezi sunt favoriți. Deși se bazează mai mult pe jucători tineri, iar veterani ca Essien și Muntari nu sunt în lot, ghanezi au impresionat până acum.  
Asamoah Gyan este jucătorul cel mai important al ghanezilor și cel mai bun de la această Cupă a Africii.  Alături de frații Ayew, Gyan poate duce cu ușurință Ghana în finală. Ghanezii și congolezii au fost cei mai buni de până acum.
 Tot astăzi Algeria întâlnește Coasta de Fildeș. Algerienii erau marii favoriții înaintea acestui turneu dar jocul lor nu a fost foarte bun. Nici Coasta de Fildeș nu a excelat deși au cel mai bun lot de jucători de la Cupa Africii. Ivorienii nu se mai bazează pe Dider Drogba, care s-a retras din națională, dar chiar și așa Elefanții, cum mai sunt supranumiți ivorienii, rămân favoriți în opinia mea la câștigarea turneului.
Ivorienii sunt supranumiți Elefanții, congolezii sunt porecliți Leoparzii, iar tunisienii Vulturii Cartaginei. Cupa Africii este un adevărat….. safari!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu