Cronologie
1793, prima bătălie dată şi câştigată de Napoleon
1795, înăbuse revolta regalistă
1796, obţine comanda armatei din Italia
1798, cucereşte Egiptul
1799, 9 noiembrie lovitura de stat
1800, 14 iunie – Victoria de la Marengo
1800, 24 decembrie atentatul asupra lui Napoleon
1801, 15 iulie semnarea Concordatului cu papa Pius al VII-lea
1802, pacea de la Amiesns cu Anglia
1802, Bonaparte este numit consul pe viaţa
1803, renceperea războiului cu Anglia
1804, este proclamat Împărat
1805, cucereşte Ulm şi Austerliz,flota franceză este distrusă de amiralul Nelson
1806, cucereşte Jena, blocada continentală asupra Angliei
1807, cucereşte Eylau şi Friedland şi semnează pace cu Rusia
1809, cucereşte Wagram
1812, război cu Rusia şi pierderea Moscovei şi a lui Borodino
1814, este invadatş Franţa şi Napoleon abdica şi este exilat în Insula Elba
1815, se reîntoarce la putere doar pentru 100 zile şi pierde bătălia de la WATERLOO este exilat din nou în Insula Sfânta Elena
1821, moare la data de 5 mai la vârsta de 52 ani
Controversele asupra morţii împăratului Napoleon nu se mai termină... Specialişti in domeniul medicinei legale, istorici ai vietii şi morţii lui Napoleon s-au dedicat încă din anul 1961 cercetărilor cauzei morţii acestui om de stat francez. Unii spun că moartea s-ar datora unei erori medicale, cancerului de stomac şi, în cele din urma, otrăvirii acestuia cu arsenic. Primele doua supoziţii - eroare medicala sau cancer de stomac, sunt definitiv respinse de Dr. Pascal Kintz.
Ultimele experienţe conduse de l'Institut de Medicine Legale de Strasbourg şi l'Université de Luxembourg, demonstrează în mod definitiv ca Napoleon a fost otrăvit, fiind victima unei intoxicaţii cronice cu arsenic. In fiecare an, experţi în toxicologia medico-legala se întrunesc in congrese sub auspiciile The International Association of Forensic Toxicologists (TIAFT) pentru a stabili cauza exacta.
Influenta Napoleoniana in Franta mai este evidenta inca si astazi. Pentru comemorarea victoriilor sale, s-a construit Arcul de Triumf, in centrul a Parisului. Astazi impactul Codului Napoleonian este simtit in legile tuturor tarilor Europei.
Napoleon a fost un om care ducea totul la bun sfarsit, niciodata sigur si niciodata satisfacut. “Puterea este amanta mea “, spunea el.
Napoleon a fost un dictator, dar a crezut in conducerea oamenilor prin ordine. Putin sunt aceia care nu recunosc ca a fost un geniu militar. El a spus “Waterloo va sterge memoriile victoriilor mele”, dar bineinteles ca se insela deoarece este recunoscut ca general si nu ca guvernator.
sâmbătă, 28 noiembrie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Felicitari pentru blog. Este chiar bine facut.
RăspundețiȘtergere